amber alert


amber alert 1.0

(recht en misdaad; neologisme)

landelijk waarschuwingsbericht dat de politie via de gezamenlijke media verstuurt om mensen te attenderen op de vermissing of ontvoering van een kind, omdat er gevreesd wordt voor het leven van dat kind
Soms ook als benaming voor het systeem dat de alerts verstuurt.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een amber alert…

is een waarschuwingsbericht; is een bericht

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een landelijk bericht
  • [Handelende persoon] wordt verstuurd door de politie
  • [Medium] wordt verstuurd via de gezamenlijke media en sinds 2021 in Nederland ook via de speciale Burgernetapp
  • [Object betroffen] heeft betrekking op een vermist of ontvoerd kind, meestal een kind dat in levensgevaar is

Hoofdsemagram: alert


Algemene voorbeelden


Na Gino's vermissing ging er direct een Amber Alert uit. In Nederland gaat zo'n landelijk alarm jaarlijks twee à drie keer af. In Amsterdam gebeurde dit tot nu toe één keer, een paar jaar geleden, laat politiewoordvoerder Mireille Beentjes weten. Gelukkig lopen de meeste Amberzaken goed af. Alleen dit jaar kwam het twee keer voor dat een kind na een Ambert Alert niet (levend) is teruggevonden.

Het Parool,

Sinds 2021 worden amber alerts door de politie verstuurd via de Burgernetapp en niet meer door het waarschuwingssysteem van Amber Alert Europe. Zo heeft de politie de controle over de waarschuwingen die uitgaan en wordt door het gebruik van burgernet op de kosten bespaard. Bij de overgang naar burgernet eiste de Tweede Kamer wel dat de naam amber alert zou worden behouden, omdat die voor herkenbaarheid zorgt. Een woordvoerder van de Landelijke Eenheid legt uit hoe de amber alerts van de politie werken.

https://www.ad.nl/binnenland/je-ontvangt-een-amber-alert-wat-is-er-aan-de-hand~ab6595f6/,

De veroordeelde seriemoordenaar Joe Carroll is opgepakt en wordt vastgehouden in het Richmond Federal Detention Center. Sinds deze ochtend is Joey Matthews, de zoon van Carrol, en zijn oppas Denise Harris, vermist. Er is een ambert alert uit gegaan en iedereen die informatie kan verschaffen, of hun verblijfplaats weet wordt gevraagd contact met de FBI op te nemen.

Chapter Two,

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Etymologie


Aard herkomst leenwoord
Vroegste datering 2004
Brontaal Engels
Vorm in brontaal Amber alert
Betekenis in brontaal idem
Datering in brontaal 1996
Benoemingsmotief Het woord is in het Engels vernoemd naar Amber Hagerman, een Amerikaans meisje dat in 1996 op 9-jarige leeftijd werd ontvoerd en vermoord, waarna in de VS het alarmeringssysteem met de naam Amber erin werd opgezet.